Učenje ipak nije dosadno: završen projekat u Domu na Bjelavama

 

 

U subotu, 11. juna u Domu za djecu bez roditeljskog staranja na Bjelavama održana je priredba kojom smo projekat 'Pomoć pri učenju' priveli kraju. Neke od tačaka jednosatnog programa bile su eksperiment iz fizike, kviz 'Ko želi biti odlikaš', te tačke na maternjem, engleskom i njemačkom jeziku. Tako su djeca predstavila svoj rad sa instruktorima i instruktoricama i pokazala nešto od onog što su naučila u proteklih nekoliko mjeseci. Nakon priredbe smo sa gošćom iz Ambasade Kraljevine Holandije, ali i svim prijateljima ovog projekta, nastavili druženje u dvorištu Doma, uz roštilj.

 

Ovim putem želimo spomenuti sve instruktorice koje su radile na pripremi priredbe. Merhunisa Raonić, instruktorica bosanskog, hrvatskog i srpskog jezika, sa svojim učenicima/ama pripremila je dva igrokaza i uvježbala voditelja priredbe. Posebne pohvale idu Lamiji Begagić, instruktorici bosanskog, hrvatskog i srpskog jezika, koja je pripremila igrokaz u vidu kviza s najmlađima. Andrea Gotovac je sa jednim učenikom i jednom učenicom izvela eksperiment iz fizike 'Da li tijelo mijenja masu kad mu se promijeni oblik'. Učenik Kristine Ćendić je spremio pjesmicu na engleskom jeziku. Za kraj spominjemo i Asju Hasančević, čiji su učenici i učenice čitali Crvenkapicu na njemačkom jeziku.

 

U opremljenoj učionici Doma mogli smo pogledati plakate iz fizike, matematike, engleskog jezika pomoću kojih su djeca učila kroz igru. Na ormariću su izložene makete hemijskih elemenata koje su učenici i učenice napravili uz pomoć instruktorice Mirele Šenderović. Ideja opremanja učionice bila je da djeca imaju u Domu mjesto gdje će moći učiti, raditi domaću zadaću ili surfati na internetu.

 

Da spomenemo još i instruktoricu matematike Belmu Bosović, instruktora Azera Aljovića, instruktoricu engleskog Danku Dražić, učiteljice Almu Nedić i Selmu Paravlić koji su također neumorno radili sa djecom na školskom gradivu i pravljenju plakata, zahvalnica i pozivnica. Nećemo zaboraviti ni Dinu Abazović kojoj je ovo peta godina da djecu u Domu uči engleski i bosanski jezik.

 

Raduje nas što smo ovim projektom uspjeli dati šansu mladima da počnu sticati radno iskustvo te djeci da počnu učiti sa zanimanjem. Uspjeh projekta ogleda se u boljim ocjenama u dnevniku, većoj zainteresiranosti djece za pojedine predmete, ali i stalnim pitanjima hoćemo li nastaviti projekat i sljedeće školske godine.

Učenje ipak nije dosadno!

Comments

© 2015 lingvisti.ba All rights reserved.