O nama

 

Udruženje za jezik i kulturu Lingvisti nije obična škola jezika. Mi smo kolektiv ljudi koji se u radu i životu rukovode istim vrijednostima: vjerujemo u snagu prijateljstva i solidarnosti, iscjeliteljsku moć smijeha i razumijevanja, a ponajviše - u suosjećanje. Suosjećanje je jedno od dva osnovna principa naše predavačke filozofije i vizije. Svaki put kada zakoračimo u učionicu potpuno smo svjesni da pred nama ne sjede klijenti, već ljudska bića, sa bogatim i zamršenim životnim iskustvima, sa vlastitim željama i strahovima, i da ih učenje stranog jezika stavlja u ranjivu poziciju i čini nesigurnim. Proces učenja započinje prepoznavanjem ljudskosti u svakom od učenika/učenica.

 

Onda slijedi zabava! Počinjemo usvajati strani jezik, ali ne na tradicionalan način gdje predavač/predavačica prenosi svoje teško stečeno znanje zbunjenim i prestrašenim novajlijama. Čvrsto vjerujemo da je znanje razmjena. Učimo jedni sa drugima i jedni od drugih, zajedno poniremo u dubine jezika, razgovaramo, zapitkujemo, istražujemo. Zapravo, učimo kako učiti. Sve je prilika za usvajanje znanja: koristimo knjige, novine, audio i video materijale, filmove, pjesme, muziku, poeziju… Pošto nijedan jezik ne postoji u izolaciji i nije sam sebi svrha, naše lingvističke ekspedicije prate i istraživanja političkog, društvenog i kulturološkog konteksta. Nismo tu samo da naučimo gramatiku i usvojimo novi vokabular. Tu smo da pomognemo jedni drugima kako bismo uspješno uključili sve intelektualne i emocionalne kapacitete, razvili vještine kritičkog razmišljanja i preispitali vlastite stavove i uvjerenja.

 

Učenje stranog jezika nije jednostavno i ne dešava se preko noći. Potrebno je jako puno rada, truda i vremena. Zato je drugi princip naše predavačke filozofije i vizije: strast. Mi strastveno volimo svoj posao i ne radimo ga polovično. U učionicu nikada ne ulazimo rastreseni, neraspoloženi, umorni. Vi imate pravo zapasti u malodušnost, ali mi ne. Vi imate pravo na frustriranost, mi ne. Naše je da budemo beskrajno strpljive i pružamo bezuvjetnu podršku.

 

Od kurseva u Lingvistima možete očekivati sljedeće:

  • posvećene, motivisane, kreativne, nesebične i pristupačne predavačice
  • nepokolebljiv entuzijazam
  • smisao za humor
  • rad u malim grupama (do 8 ljudi)
  • puno čaja i kafe (i različitih grickalica čokoladnog karaktera, ako ih Sandra u toku dana ne pojede)
  • obezbijeđene knjige i vježbanke u pdf formatu koje možete štampati ili koristiti na elektronskim uređajima. Polaznici/polaznice kursa BHS jezika dobijaju knjige (čitanku i vježbanku) na prvom času.
  • biblioteku opremljenu knjigama na engleskom i BHS jeziku za različite nivoe, rječnicima, udžbenicima, slikovnicama, enciklopedijama, itd. Stavljamo vam na raspolaganje sve što imamo.

 

Od vas očekujemo: 

  • otvorenost i kolegijalnost 
  • poštovanje naših vrijednost. To znači da u učionici ne trpimo propagiranje fašističkih, nacionalističkih, seksističkih, homofobnih, rasističkih i drugih diskriminatornih ideja. 
  • da popunite prijavu na našoj stranici i na prvi čas donesete uplatnicu za prvu ratu - to nam je svojevrsna garancija da ćete se pojaviti na kursu i pružiti sebi i nama šansu. 

 

Kursevi se održavaju u dva ciklusa: septembar-januar i februar-juni. Nudimo ukupno 6 nivoa, a svaki nivo se sastoji od 32 sesije (64 časa). U julu organizujemo intenzivni konverzacijski kurs engleskog jezika, a polaznici/polaznice koji uče BHS kao drugi/strani imaju priliku pohađati intenzivne kurseve u januaru i julu kada organizujemo zimsku i ljetnu školu BHS jezika.  

I još jedna stvar: sve što je napisano fakat primjenjujemo u praksi!

Comments

© 2015 lingvisti.ba All rights reserved.