Povodom završetka projekta Kursa stranih jezika za štićenika Doma za djecu bez roditeljskog staranja

Ove sedmice završavamo kurs stranih jezika u Domu na Bjelavama koji je ove godine obuhvatio i djecu nižih razreda. O svom iskustvu u radu sa djecom pročitajte izvještaj jedne od profesorica koje su sa djecom radile od ljeta do kraja prvog polugodišta. Projekat već sedmu godinu finansira Općina Centar.

 

 

IZVJEŠTAJ: DOM BJELAVE

 

Početkom decembra ove godine počela sam raditi kao instruktorica engleskog jezika u Dječijem domu Bjelave. Učenici s kojima sam radila su bili raspoređeni u grupe od drugog do devetog razreda osnovne škole i ukupno ih je bilo devetnaest. Svi učenici u školi imaju engleski jezik i dok je nekima jako drag predmet i dobro im ide, drugima je jako težak i bio je izazov zadobiti njihovu pažnju i uvjeriti ih da uz malo vježbe mogu savladati sve što im predstavlja problem. Starijoj djeci sam pomagala sa domaćim zadacima i pripremala im vježbe za testove u školi. Radili smo na vokabularu i gramatici koristeći njihovu školsku knjigu ali sam kroz muziku ili video materijal poticala djecu da razgovaraju o interesantnim temama i tako obogate svoje znanje engleskog jezika. 

 

Rad sa mlađom djecom uvijek predstavlja veliki izazov jer jako brzo gube interes i da bi izbjegla monotoniju časa trudila sam se uključiti što više djece u razne interaktivne igre, slagalice, crtanje ili gledanje crtanih filmova kako bi im bilo što zabavnije i dinamičnije. Takođe smo slušali i učili pjesmice na engleskom jeziku i igrali se pantomime i asocijacija. Cilj mi je bio naučiti djecu pravilnom izgovoru, novim riječima, gramatikom i ohrabriti ih da slobodnije pričaju na engleskom jeziku bez ustručavanja i treme. Iako je moje druženje sa djecom trajalo samo mjesec dana bilo je to jedno jako poučno i prije svega zabavno iskustvo koje mi je pomoglo da se oslobodim i pokažem jedan kreativniji pristup radu sa djecom. Mislim da je potrebno nastaviti sa ovakvim ili sličnim projektima jer djeci je itekako potrebno da održavaju i njeguju znanje koje imaju i konstantno idu naprijed da bi postizali bolje rezultate u školi i stekli disciplinu i radnu naviku. 

                                                                                                                        Dunja Kokeza

 

Više o projektu: http://www.lingvisti.ba/sta-radimo/projekti-na-kojima-radimo/kurs-za-djecu-doma-bjelave

Comments

© 2015 lingvisti.ba All rights reserved.