NEĆE JEZIK NEGO PRAVO - ODJAVA

ponedjeljak, 20. mart 2017.

Projekat Neće jezik nego pravo pokrenule smo iz želje da preusmjerimo (raz)govor o jeziku i odmaknemo se od dominantnog, konzervativnog pristupa lingvističkim pitanjima, pokazujući da je jezik sila koja nas spaja jer nam omogućava da se izrazimo i budemo shvaćeni, te da proniknemo u misli drugih. Također smo željele naglasiti raskošnu, kreativnu snagu jezika koja je puno važnija od bilo kakvog preskriptivnog pristupa, tako omiljenog na ovdašnjoj lingvističkoj sceni.

 

Projekt je nazvan po poslovici Neće jezik nego pravo koja govori o sposobnosti jezika da uvijek otkrije ili nagovijesti istinu. Čak i kada svjesno pokušavamo slagati ili prevariti svoje slušatelje ili slušateljice, jezik vrlo često, bez našeg svjesnog upliva, otkrije naše stvarne motive i/ili želje. Ova poruka nam je bila izuzetno važna jer smo htjele pokazati da se vječito živom i vrckavom biću jezika ne može nametnuti nikakva artificijelna, strana istina (nacionalističke ili bilo koje druge vrste), niti se jezik može sputati luđačkom košuljom puritanizma.

 

Cilj nam je bio dvojak: započeti jedan drugačiji (raz)govor o jeziku i smjestiti tu diskusiju tamo gdje ona i treba da se odvija – među govornom zajednicom. Održale smo sedam javnih tribina i objavile niz tekstova o jeziku i njegovim manifestacijama na različitim poljima ljudske aktivnosti: obrazovanju, umjetnosti, politici, novinarstvu. Također smo razgovarale o jeziku manjinskih grupa, rodno osjetljivom jeziku, jeziku unutar institucija i van njih, žargonu, itd.

 

Sve aktivnosti održane su u općini Novo Sarajevo jer čvrsto vjerujemo da kulturna, politička i društvena događanja ne smiju biti privilegija onih koji pripadaju kulturnom i urbanom centru. Svi događaji održani su na tri lokacije: Centar za djecu i mlade Grbavica, knjižara books.ba i Mediacentar. Zahvaljujemo se kolegama i kolegicama iz ovih institucija na susretljivosti i besprijekornoj saradnji.

 

O svemu ovome smo pisale na blogu. Smatramo da smo uspjele u našoj namjeri da blog komponentu stranice lingvisti.ba pretvorimo u prostor za zanimljivu, edukativnu i kvalitetnu diskusiju o ključnim društveno-lingvističkim pitanjima.

 

Zahvaljujemo se svim učesnicima i učesnicama javnih tribina i razgovora, kao i publici, te našim čitateljima i čitateljicama.

 

Neće jezik nego pravo samo je početak jedne nove, drugačije priče. Borbu protiv jezičkog puritanizma, šovinizma i isključivosti nastavljamo na drugim frontama i drugim sredstvima.

 

Comments

© 2015 lingvisti.ba All rights reserved.