Czech It Out: Ljetna škola lingvistike u Republici Češkoj

ponedjeljak, 2. oktobar 2017.

Piše: Rebernik Dario

 

Jezik je čudo. Nakon tri godine akademskoga obarazovanja, putujući kroz sintaksu, semantiku, pragmatiku, sociolingvistiku pa nadalje,  zaista sam mislio da dobro poznajem sisteme jezika. No onda se, po preporuci moje djevojke, dogodila ljetna škola lingvistike. U tom periodu, od 20. do 26. augusta 2017. godine, shvatio sam da ipak znam nešto, ali da je to samo uvod u ono što jednoga lingvistu očekuje. Bilo je to šest dana u dražesnom češkom gradu pod imenom Litomyšl, koji kao i svaki dostojan češki grad, ima dvorac i dio je UNESCO porodice. Tih šest dana pod golim suncem, grupa jezičkih entuzijasta je imala svoj ljetni odmor iz snova. 

Ova 11. po redu ljetna škola je organizirana od strane Instituta za češki jezik i teorije komunikacije pri filozofskome fakultetu Karlovog Univerziteta u Pragu. Cilj ove škole je, kako kažu, da upoznaju studente i istraživače sa najnovijim dostignućima u lingvističkom istraživanju te da stvore mjesto koje će služiti za upoznavanje, razmjenu ideja te stvaranje novih suradnji. To je istina; a dodao bih i da je ova škola jako važna jer nam otvara put i pokazuje što je sve moguće. 

Kroz 13 predavača i tri radionice, ljetna škola je pokazala kako je lingvistika bogata grana nauke i kako je nužno biti ne samo lingvist, već i mnogo toga više: psiholog, filozof, matematičar, IT stručnjak, programer itd. Bili su tu predavači iz Republike Češke, Republike Njemačke, Velike Britanije,  Poljske, te Švedske. Detaljnije o predavačima kao i njihovim predavanjima na ljetnoj školi možete naći na linku u prilogu. Kao dar vam takođe donosim i sav materijal koji je bio korišten, uključujući prezentacije te pokoju knjigu. Teme su bile uglavnom iz područja psiholingvistike, teorija usvajanja drugoga jezika, kognitivne semantike, razumijevanje i tvorba rečenica, te predavanja o tome kako najmlađi usvajaju jezik. Tri radionice su se radile u računarskim programima: R (statistika), te u Psychopy (izrada psiholingvističkih eksperimenata). Tokom škole je odvojeno i vrijeme za studentske prezentacije,  gdje su studenti koji su imali istraživanje u nastanku mogli iznijeti svoje ideje te dobiti prijedloge, a možda i ponude za suradnju. 

Ovim putem se zahvaljujem organizatorima na ukazanoj prilici i naglašavam da je prijava besplatna, te da svaki ljubitelj jezika može uzeti učešće.  Izlaganje svoga rada je takođe besplatno. Učesnik plaća put te hranu za tih šest dana, što zaista nije mnogo. Najiskrenije se zahvaljujem Udruženju za jezik i kulturu Lingvisti iz Sarajeva, te dragoj prof. Pavlović Tanji sa Univerziteta u Tuzli za iskazano povjerenje i podršku: pokazali ste mi kako biti velikim čovjekom, što ću nadam se u budućnosti i sam dokazati i rado vas se sjetiti. Hvala i mojoj Alenki, bez koje ovo ne bih pisao.

U nadi da se svi vidimo naredne godine na 12. ljetnoj školi, 

Pozdravko,

Rebernik Dario

 

Lukavac, Bosna i Hercegovina, 25.9.2017. god.

 

Linkovi:
Ljetna škola: http://www.lingvistika.cz/ssol
Materijali: https://drive.google.com/open?id=0B1VLTIoQfl8oLVBtTDFuamNGbU0
U prilogu i par fotki: zajednička (fotka 1), glavni trg (fotka 2), te malo češkoga jezika (fotke 3 i 4)

Comments

© 2015 lingvisti.ba All rights reserved.