Plusevi i minusi Ljetne škole

ponedjeljak, 12. avgust 2013.

Radim kao volonterka u Udruženju Lingvisti još od prije početka Pete ljetne škole b, h, s jezika. Već sam ranije išla na kurseve engleskog i njemačkog jezika, te sam mogla pretpostaviti kako će to sve izgledati i šta će polaznici ove škole raditi.

22. juli, svečano otvaranje škole, mnoga nasmijana lica ulaze u prostorije Studentskog eFM radija. Dočekuju ih profesorice Pete ljetne škole. Sve su jako uzbuđene i jedva čekaju da podijele svoje znanje sa polaznicima. Tu je, naravno, i mnogo hrane, kao i bosanski slatkiš kadaif, kojim su svi bili oduševljeni. Moje radno vrijeme je bilo od 13:00 do 17:00 h tako da nisam prisustvovala svim časovima ali bilo mi je lijepo na onima na kojima sam bila. Konverzacija je jako zanimljiva, a pogotovo mi se svidjela tema o mahalanju. Moglo se primijetiti i da su učenici bili zainteresovani, postavljali su mnogo pitanja: „Zašto su žene mahalale“, „Kako izgleda jedna mahala“... Čak sam i ja saznala novu informaciju, a to je da su žene jedne mahale stavljale retrovizore na svojim balkonima kako bi vidjele ko prolazi ulicom. Nema veze ako je neko iz inostranstva ili ne, opet se moglo naučiti nešto novo i ja sam primjer toga. Iako je svima u školama bilo (ili još uvijek jeste, ako još uvijek idete u školu) dosadno na časovima gramatike, na ovim vam sigurno ne bi bilo. Iz moje perspektive, perspektive 'posmatračice', bilo je mnogo smijanja i zezanja, jako mi se svidjela atmosfera na časovima. Polaznici/e su mogli jesti i piti na časovima, ali uz to 'odmaranje' su morali i raditi (isto važi i za časove konverzacije). Također mi se svidjelo i to što su profesorice objašnjavale na bosanskom jeziku, trudile se da što manje koriste drugi strani jezik, što je veća prilika za učenike da nauče bosanski, hrvatski, srpski jezik. Knjige su jako zanimljive i prilagođene svim nivoima. Bila sam na časovima za početničke nivoe i teme su bile odlične: sport, kuhanje, svakodnevnica... Na radionicama nisam bila, ali sudeći po slikama i video zapisima, bile su jako zanimljive. Meni se lično najviše svidjela radionica kuhanja gdje su učili kako se pravi pita i tulumbe.

I na slikama sa ekskurzije se može vidjeti da je bilo jako zanimljivo, i da su polaznici/e zainteresovani za našu Bosnu i Hercegovinu. Nemam previše negativnih strana vezanih za ovu školu, ali kao što se kaže: uvijek može bolje, pa tako mislim da je ova škola kratko trajala i mnogi bi se sa ovim složili. Iako je to jedna negativna strana, u njoj ima i nešto pozitivno a to je da se može vidjeti koliko polaznici/e vole ovu školu, naš jezik, kulturu i tradiciju.

Na pitanje kako im se sviđa Ljetna škola, svi su odgovorili da je jako lijepo učestvovati u ovom programu i da je atmosfera odlična i opuštena. Iz ankete također možemo vidjeti da su časovi super i da se mnogo nauči, kako iz časova konverzacije, tako i iz časova gramatike. Kao što sam već rekla, pored učenja učenici imaju priliku da se opuste, a to je uz radionice i ekskurziju. Na pitanje kako im se sviđaju radionice i ekskurzije, polaznici/e su odgovorili da su radionice odlične, neke su više interesantne a neke malo manje. Ekskurzija je također jako zanimljiva, a oni koji su već ranije pohađali ovaj program kažu da je super što se ekskurzije svake godine mijenjaju tako da mogu posjetiti više gradova svake godine.

 

 

 

Comments

© 2015 lingvisti.ba All rights reserved.