Šta će nam nastavnici kad imamo internet?!

četvrtak, 19. januar 2012.

 


Randy Glasbergen, poznati karikaturist, kaže kako je Nostradamus predvidio dolazak interneta, a potom je izguglao sve ostalo. To danas možemo primijeniti na sve u životu. Kažu kako je internet uništio sve rasprave i prije nego što počnu, jer se svaka rasprava završava provjeravanjem informacija na nekom od pretraživača. I kako idemo dalje, vidimo da se sve može naučiti i „skinuti“ sa interneta. Na youtube-u možemo naći video snimke profesora stranih jezika koji podučavaju druge, možemo postati članovi različitih društvenih mreža koje su specijalizirane za učenje stranih jezika, na jednostavan način možemo doći do svih objašnjenja gramatike, vokabulara, izgovora... i to sve jednim pokretom miša. Ako već niste, pokušajte i sami. Recimo da vas zanimaju osnovna ili, možda, opširna pravila upotrebe ozloglašenih članova u engleskom jeziku. Dovoljno je samo da ukucate „articles in english“ (i da, možete sve napisati malim slovima) u svoj omiljeni pretraživač i dobit ćete nebrojeno mnogo rezultata pretrage. Provedite malo vremena istražujući pravila, uradite nekoliko interaktivnih vježbi, provjerite svoje znanje i polako pređite na sljedeću oblast iz gramatike ili vokabulara ili izgovora. Pročitajte pokoji članak i provjerite da li razumijete šta je pisac htio reći, spremite se za ispit iz engleskog jezika – i to sve iz udobnosti svog doma (primjećujete konstrukciju iz engleskog).


Šta će nam onda nastavnici kad imamo internet?


Ja sam zaljubljena u internet, koristim ga za sve gore navedeno i više. Volim činjenicu da u svako doba dana i noći mogu provjeriti sve u što nisam sigurna, volim što ljudi svoju kreativnost mogu izražavati na različite načine i što je to dostupno svima da se vidi, volim što mi internet, elektronska izdanja knjiga, dodatni materijali olakšavaju posao. U isto vrijeme sam i nastavnica, osmišljavam i provodim nastavni proces, olakšavam učenicima savladavanje materije, usmjeravam ih da koriste internet kako bi produbili svoje znanje jezika. Dakle, postoji internet, ali postojim i ja kao nastavnica.


Randy Glasbergen, poznati karikaturist, crta nastavnika koji svom učeniku kaže: „You have to attend classes, you can't just follow me on Twitter.“. Ja, pak, kažem da su nastavnici facilitatori nastavnog procesa, jer bez njih vjerovatno ni internet ne bi bio internet... Na kraju krajeva, neko mora sve te informacije i postaviti na internet.


Naravno, ovaj blog post ne bi bio blog post kada ne bismo dodali i reklamu za kraj. Znate šta vam je činiti, ako već do sada niste, upišite se na naš kurs engleskog jezika.


http://www.lingvisti.ba/sta-radimo/kurs-engleskog-jezika

Comments

© 2015 lingvisti.ba All rights reserved.