Pričate li evropski?

srijeda, 26. septembar 2012.

Evropska unija danas slavi Dan jezika

Podsjetimo se:

Evropska unija ima dvadeset tri zvanična jezika, 60-ak regionalnih i manjinskih jezika, a više od 175 jezika migranata. 

Zvanični jezici su: bugarski, češki, danski, holandski, engleski, estonski, finski, francuski, njemački, grčki, mađarski, irski, talijanski, latvijski, litvanski, malteški, poljski, portugalski, rumunski, slovački, slovenski, španski i švedski. 

Da ne bismo nabrajali sve manjinske jezike, predlažemo da skoknete na link i na stranici nađete ponešto o albanskom, jidišu, katalonskom, baskijskom i drugim jezicima. 

 

Naglasimo:

Ideja je da se promovira i sačuva raznolikost, da se radi na promociji učenja drugog, trećeg, četvrtog jezika, da se evropski prostor prevladava znanjem i razumijevanjem, a ne razlikama i granicama. 

 

Povežimo:

U Bosni i Hercegovini trebamo slaviti ovaj dan jer, kao i Evropa, imamo više od jednog zvaničnog jezika. Imamo manjinske jezike. A, za razliku od Evropske komisije, nemamo ideja šta s tim.  

 

A sada odgovorite na pitanja za današnji dan:

- Koliko stranih jezika znate?

- Koliko manjinskih jezika postoji u BiH?

- Kako se na romskom kaže Dobar dan?

 

U rubrici vijesti možete naći konkurs za sve zainteresirane: učenike i učenice srednjih škola, studente i studentice, sve mlade aktiviste - za radove koji će biti predstavljeni na okruglom stolu. Ideja je da progovorimo kulturno i bez diskriminacije. Onako, evropski. 

Moto Evropskog dana jezika je Pričaj sa mnom, pa, evo, pozivam vas na razgovor. 

Sandra Zlotrg, PROFESORICA BHS JEZIKA

izvršna direktorica

Magistrica lingvističkih nauka. Na Filozofskom fakultetu u Sarajevu studirala bosanski, hrvatski, srpski jezik i književnosti naroda BiH i komparativnu književnost. Radi kao lektorica i kao profesorica BHS jezika kao drugog/stranog. Zanima je feministička lingvistika i uživa u objašnjavanju kako gramatička pravila imaju smisla.

Comments

© 2015 lingvisti.ba All rights reserved.