Višejezičnost i BHS u bečkim školama

utorak, 26. april 2011.

Kao jednu od vijesti u periodu pred organiziranje treće ljetne škole BHS-a pri Lingvistima, donosimo vam i ovu o uvođenju BHS jezika kao redovnog predmeta u dvije bečke škole. Naime, za četiri godine, bečki gimnazijalci će moći izabrati naš(e) jezik(e) i kao predmet iz kojeg će maturirati.

Možda je upravo ovo i nova prilika za zapošljavanje naših profesor(ic)a BHS jezika, jer kao što navodi Smone Kerzendorfer, profesorica koja je zadužena za projekat nastave BHS-a u gimnaziji u 15. bečkom okrugu, nastavu će po mogućnosti držati izvorni govonici, a na nastavi će se voditi računa o tri varijante jezika - bosanskoj, hrvatskoj i srpskoj - pri čemu će se u okviru srpske varijante podučavati i ćirilično pismo.

Za one od vas koji su upoznati sa načinom rada naše ljetne škole BHS-a, ovo bi moglo zvučati poznato. Lingvisti već treću godinu organiziraju ljetnu školu BHS jezika za strance i ljude iz dijaspore kako bismo skrenuli pažnju na važnost učenja (maternjeg) jezika. Naša vizija jeste da učenje jezika pojedince čini sigurnijima, samopouzdanijima a time im olakšava uključivanje u drugo društvo jer podrazumijeva poštovanje višejezičnosti i raznolikosti kultura.

Psihologinja Elmedina Čizmić objašnjava koliko je važno da ljudi poznaju svoju kulturu i jezik: "Ako osoba ne poznaje svoj identitet i identitet svojih roditelja, ne može upoznati ni identitete drugih ljudi. Ako dijete ne poznaje svoj jezik, pravilno gramatički, kako će upoznati druge jezike? Stoga je jako bitno da dijete na vrijeme dobije tu formu svog identiteta i svog maternjeg jezika". Ona tvrdi da bi, tome shodno, bili poželjni i kursevi BHS-a za roditelje koji duže žive u Austriji kako bi i oni svojoj djeci ispravno umjeli prenijeti to znanje koje je bitno za zdrav razvoj osobe.

Stoga, ako poznajete nekoga ko odgovara gore navedenom opisu, odmah mu/joj proslijedite link naše stranice, kako bi nas posjetili i prijavili se na našu treću ljetnu školu BHS-a!

 

Izvor:

http://www.radiosarajevo.ba/novost/49404/bec-bhs-jezik-kao-redovan-predmet-u-skolama

Comments

© 2015 lingvisti.ba All rights reserved.