DA LI NEPRAVILNE RIJEČI POSTAJU PRAVILNE?

utorak, 4. oktobar 2011.

 

Vrlo često smo svjedoci ubacivanja novih termina kako u naš jezik, tako i u neki drugi. Da li je razlog užurban život ili jednostavno naša lijenost da se zauzmemo za svoj jezik, nikada nećemo biti potpuno sigurni?! Mnoge riječi vezane za komunikaciju, naročito na internetu, postaju prihvaćene u rječnicima.  Oksfordski rječnik engleskog, pored raznih skraćenica, prihvatio je i nove. Da li će tehnologija i nepismenost u komunikaciji promijeniti i jezik?

Već neko vrijeme, skraćenice kao što su BFF (Best Friends Forever) i IMHO (In My Humble Opinion) priznate su u oksfordskom riječniku. Poslije njih, priznate su i druge skraćenice: OMG (Oh My God), LOL (Laughing Out Loud) i FYI (For Your Information). Zanimljivo je, takođe, da je skraćenica LOL nekada značila 'Little Old Lady'. Da li je sada red na ostale skraćenice da budu priznate, kao što su BRB (Be Right Back), TYT (Take Your Time), BF (boyfriend) i mnoge druge?!

Koristeći Facebook, Twitter, Wayn, My Space, 90% ljudi služi se engleskim jezikom. Mnogi od njih nisu ni svjesni da ga koriste na pogrešan način. U sljedećem dijalogu možete to da vidite.

A: Hey how r u

B: m not fine

A: y

B: donno

A: do u hav bf

...

Možda bismo i mogli shvatiti poentu razgovora i bez interpunkcijskih znakova i velikog slova, ali skraćene riječi teško je razumjeti, pogotovo za one koji su početni nivo engleskog jezika.

Zanimljivo je, takođe, da se koriste i brojevi kako bi se riječ skratila: 2night (Tonight), 2mrw (Tomorrow), B4N (Bye For Now), L8R (Later), GR8 (Great)...

Pored svega ovoga, ima još nešto. Oksfordski riječnik je priznao i emotikon <3, grafički simbol za srce. Da li će priznati i ostale :*, ;), :P, xD...

Mnoge ove skraćenice nastale su veoma davno. OMG datira iz 1917. godine a FYI 1941. Da li smo se zapitali koja će biti sljedeća skraćenica, i da li će se ovo zavšiti tek kada sve riječi ne mognemo opisati jednim slovom?!

Comments

© 2015 lingvisti.ba All rights reserved.