Danas, 21. marta Sandra Zlotrg, izvršna direktorica Udruženja Lingvisti potpisala je Memorandum o saradnji sa Loretom Škiljević, predsjednicom Udruženja lektora Republike Makedonije. Saradnja se tiče afirmacije bosanskog jezika u RM i afirmaciji makedonskog jezika u BiH.

Saradnju ćemo početi tako što će ovogodišnja Sedmica jezika biti posvećena makedonskom jeziku. Festival će se održavati od 26. septembra do 3. oktobra u sedmici kada se obilježavaju dva važna datuma: 26. septembar je Evropski dan jezika, a 30. septembar je Međunarodni dan prevodilaca. 

Članovi i članice ova dva udruženja pripremit će program koji će uključivati kratki kurs makedonskog jezika, okrugli sto i predavanja.

Vizija našeg Udruženja jeste Svijet u kojem će raznolikost jezika značiti više razumijevanja i više dijaloga. Otvaranjem dijaloga sa makedonskim lektorima i lektoricama i otvaranjem mogućnosti svima da nauče makedonski jezik, smatramo da ćemo doprinijeti boljem razumijevanju i zbližavanju Bosne i Hercegovine i Makedonije. Tim više što smo geografski tako blizu.

Predsjednica Udruženja lektora, Loreta Škiljević rekla nam je nešto o svom Udruženju. ULRM se sastoji od lektora makedonskog jezika sa položenim lektorskim ispitom u RM. Ciljevi ULRM se kreću u pravcu očuvanja, afirmacije, popularizacije i staranja o makedonskom jeziku u sredstvima masovne komunikacije. Udruženje ima razvijenu svijest o saradnji sa državnim institucijama i organizacijama s kojima, preko udruženih programa, realizuje svoje programske ciljeve i zadatke.

U vezi sa saradnjom sa Udruženjem Lingvisti Loreta Škiljević je dodala: "Nadamo se da će popularizacija oba jezika biti na opću dobrobit, jer ćemo inicirati dublju saradnju. Istraživajući oba jezika naići ćemo na neke zajedničke elemente koji imaju kohezivnu vezu. Na pr. naučnom analizom turcizma doći ćemo do veznih elemenata. Ova tema bi mogla biti veoma zanimljiva, možda za okrugli sto. Onda, možemo ići još dalje: inicirati prevod vaših pisaca u RM. Isto i obrnuto."

Jedan uspostavljen most otvara tolike nove puteve...Sandra Zlotrg

Sandra Zlotrg, profesorica b, h, s jezika i diplomirana komparativistica, a već koju godinu i magistrantica iz lingvistike. Zanimaju me feminizmi, žargonizmi, a uživam u objašnjavanju začkoljica b, h, s gramatike. Ne mahalam po fejsu, ali odgovaram na pitanja o jeziku na skype: mjeseceva62 i mejl mjeseceva@hotmail.com

Anisa
Pozdravljam ovu predivnu inicijativu u kojoj svaka strana dobija. Poznavanjem jezika, upoznajemo dubinu duse drugoga, upoznajeo kolektivnu svijest koja je odraz nacionalnog duhovnog bogatstva. A kad sam kod bogatstva, moram se nadovezati na komentar gospode Marike Karadzove i reci da je Loreta bogatstvo naseg udruzenja, jer ona je tocak pokretac koji menja stvari, koji menja realnost. Puno pozdrava za tu novu realnost u kojoj se deluje i to s ljubalju!
utorak, 22 mart 2011 22:28:12
Merima
a posebno se radujemo kursu makedonskog jezika!
ponedjeljak, 21 mart 2011 14:51:09
Marika Karadzova
Pozdravljam vasu inicijativu i verujem da ce te ostvarite sve vase planove i ideje. U to verujem zato sto i licno poznajem predsednicu Loretu Skiljevic koja je izvanredna osoba,puna ambicije i planova,Radujem se vasim uspesima,Pozdrav Marika Karadzova
ponedjeljak, 21 mart 2011 14:44:27
Лорета
Зборот, меѓу луѓето, е мост!
ponedjeljak, 21 mart 2011 14:14:48
Sjon
svaka čast! radujemo se sedmici jezika. weee
ponedjeljak, 21 mart 2011 12:54:49