Sa druženja u Domu na Bjelavama

srijeda, 7. maj 2014.

Sada kada su se slegli utisci i obaveze prema donatorima završene, da se podsjetimo najzanimljivijih trenutaka sa druženja sa djecom u Domu na Bjelavama.

Prvi mart u Domu za djecu bez roditeljskog staranja nije bio neradni. Ali jeste svečarski. Obilježavali smo kraj projekta koji je pratio osnovnoškolce i osnovnoškolke kroz prvo polugodište i, ocjene pokazuje, pomogao im da savladaju i, osmijesi potvrđuju, zavole matematiku, fiziku, engleski, njemački i bosanski. Škola nije bauk kada imate nasmijane i strpljive instruktorice i kućnu atmosferu na času.

Prva tačka bila je “Im Restorant“. Zabavni kratki dijalog na njemačkom jeziku, o tome kako se tri prijatelja sastaju u restoranu i naručuju hranu. Tekst su napisale nastavnice njemačkog jezika Ena Melić i Anela Ćosić.

Nakon toga nekoliko recitacija. Izvedbom Malog princa u potrazi za srećom i recitacijom pjesme „Prvi snijeg“ Gustava Krkleca, nastavnice bosanskog jezika Midjana Mustedanagić i Selma Grahić pokazale su kako su se djeca zabavljala učeći.

Matematička pjesma, autorica Martine Šubić i Renate Vlahek, prigodna je bila da se predstave časovi matematike i fizike. Na savladavanju matematičkih problema, ali i životnih, sa djecom su radili Tarik Ožegović i Ilmedina Salčin.

Priredba je ispraćena velikim aplauzom nakon posljednje izvedbe, koreografije grupe učenika i učenica uz pjesmu „Head, shoulders, knees and toes“. Aranžman nastavnica engleskog jezika Jasmine Parić i Dunje Kokeza.

A evo ovdje svi zajedno sa predstavnicom Ambasade Sjedinjenih Američkih Država, koja je finansirala projekat.


Fotografija: Zlatan Menković

Tekst: Ira i Sandra

Sandra Zlotrg, PROFESORICA BHS JEZIKA

izvršna direktorica

Magistrica lingvističkih nauka. Na Filozofskom fakultetu u Sarajevu studirala bosanski, hrvatski, srpski jezik i književnosti naroda BiH i komparativnu književnost. Radi kao lektorica i kao profesorica BHS jezika kao drugog/stranog. Zanima je feministička lingvistika i uživa u objašnjavanju kako gramatička pravila imaju smisla.

Comments

© 2015 lingvisti.ba All rights reserved.