Kulturni program

Mir i rat

Program Ljetne škole BHS jezika - 2019. 

 

Tema kulturnog programa Ljetne škole bosanskog, hrvatskoga, srpskog jezika 2019. godine je MIR I RAT.  Ovaj program je osmišljen sa namjerom da se osvrnemo na period od proteklih 25 godina i odgovorimo na jedno od ključnih pitanja današnjice: da li je mir samo odsustvo rata?

Kroz različite aktivnosti, radionice i predavanja ćemo propitivati transformaciju našeg društva. Da li smo bili solidarni tokom rata i da li smo solidarni danas? Postoji li mogućnost da naše društvo izađe iz začaranog kruga nasilja, korupcije i nejednakosti? Koju ulogu mi, obični građani i građanke, imamo u formiranju i mijenjanju društva i naše okoline?

Pokušat ćemo odgovoriti na ova pitanja teorijski i praktično. Čitav program osmišljen je sa namjerom da Sarajevo upoznate tijelom, tako što ćete ostaviti opipljiv trag na tkivu grada. Također smo željele da naš program bude alternativni turistički vodič: umjesto uobičajenih gradskih tura, mi ćemo vam ponuditi aktivistički vodič kroz Sarajevo. Imat ćete priliku čuti predavanja ljudi koji se bore da očuvaju ideju zajednice i podsjete vlasti, ali i svoje sugrađane i sugrađanke, da hrpa zgrada i mreža puteva ne čini grad; da jedan grad, jedan prostor, postaje živ tek kada ga dotakne naša kolektivna ljudskost.

 

Ponedjeljak, 15. juli

Šta: Potpuno neceremonijalna ceremonija otvaranja

Kad: 18:00

Gdje: Historijski muzej

Historijski muzej nam se čini kao odlično mjesto za otvaranje, s obzirom na našu ovogodišnju temu Ljetne škole: Mir i rat. Ne marimo mnogo za formalnosti, zato očekujte opuštenu atmosferu, poludosadni uvod, koktel i dovoljno vremena da upoznate ostale polaznike i polaznice, kao i predavačice.

 

Utorak, 16. juli

Šta: Ćirilica (za one koji nemaju pojma o ćirilici)

Kad: 17:30

Gdje: Lingvisti

Svake godine na Ljetnoj školi imamo radionicu na kojoj svojim polaznicima i polaznicama koji nemaju predznanja otkrijemo tajne ćiriličnog pisma. Nakon toga svi mogu otići u Beograd i pronaći ракију na meniju.

Ne želimo odustati od ove radionice zato što je u zadnje vrijeme ćirilica u Sarajevu postala “kontroverzna” tema. Nacionalisti se odmah razljute, a mi mislimo da je to uvijek dobar znak.

Ove godine će radionicu držati naša saradnica Lejla Ljuca, profesorica bosanskog, hrvatskog, srpskog jezika i književnosti naroda BiH.

 

Srijeda, 17. juli

Šta: Radionica kreativnog pisanja Loesje

Kad: 17:30

Gdje: Lingvisti

*Za polaznike i polaznice B2 i C1 nivoa, ali i ostali su dobrodošli

Loesje je međunarodna organizacija osnovana u Holandiji 1983. Loesje se od tada proširila i na druge krajeve svijeta, a u Bosnu i Hercegovinu stigla je 2009. godine. Lokalne Loesje grupe prave radionice kreativnog pisanja, gdje smišljaju, i kasnije distribuiraju, postere sa društveno-političkim porukama. Loesje posteri su uglavnom pozitivni i duhoviti, ali imaju i kritičku notu. Radionicu će voditi naša Jasenka Kapetanović.

Uveli smo ovu radionicu pretprošle godine i rezultati su bili sjajni. Nadamo se sličnom ishodu!

 

Četvrtak, 18. juli

Šta: Aktivizam u miru i ratu

Kad: 17:30

Gdje: Lingvisti

Građanski aktivizam je od iznimne važnosti za razvoj jednog društva. Zoran Ivančić, zagrebački aktivista sa sarajevskom adresom, jeste direktor Centra za zastupanje građanskih interesa i on će nam govoriti o svojim iskustvima i angažmanima u ratnoj i poslijeratnoj BiH, a pogotovo o građanskom i mirovnom aktivizmu od 2013. godine do danas.

 

Petak, 19. juli

Šta: Prikazivanje filma

Kad: 17:30

Gdje: Lingvisti

Prikazivanje filma "Valter brani Sarajevo" na BHS s engleskim titlovima.

 

Subota, 20. juli

Šta: Cjelodnevni izlet

Kad: 8:30

Gdje: Zenica i Travnik

Ove godine ćete imati priliku posjetiti prelijepu Zenicu, nekadašnji industrijski centar koji je doživio ekonomski procvat nakon Drugog svjetskog rata. Danas je Zenica jedan od najzelenijih gradova u BiH. Tokom boravka u Zenici posjetit ćemo Bosansko narodno pozorište, prostrani park Kamberovića polje, muzej i sinagogu, Hadžimazića kuću i Staru čaršiju, u kojoj su primjetni nekadašnji stilovi austrougarske gradnje, te prošetati obalom rijeke Bosne. Nakon posjete Zenici produžit ćemo u vezirski grad Travnik i popiti legendarnu Lutvinu kahvu uz lokum. Obići ćemo i Memorijalni muzej Rodne kuće Ive Andrića te se popeti na tvrđavu Stari grad, odakle se pruža prelijepi pogled na Travnik i stare kuće iz perioda osmanske vladavine.

Povratak iz Travnika u popodnevnim satima.

 

Ponedjeljak, 22. juli

Šta: Zločin bez kazne

Kad: 17:30

Gdje: Lingvisti

Imat ćemo priliku poslušati kratko predavanje nagrađivanog istraživačkog novinara i aktiviste Ermina Zatege koji će nam pružiti uvida u situaciju u BiH, tranzicijski proces i slučajeve korupcije koji su potresli naše društvo.

 

Utorak, 23. juli

Šta: Hvatamo se lopate i motike sa Mladim goranima

Kad: 17:30

Gdje: Kod Zemaljskog muzeja

Mladi gorani su dio ekološkog pokreta i oni pokušavaju pošumiti različite predjele. U Sarajevu je sve manje drveća – parkovi se betoniraju i niču parkinzi, drvoredi se sijeku pod izlikom bolesti stabala da bi se napravilo mjesta za šoping-centre. Smog je sve veći problem, i svake zime sunce vidimo sve manje. Nakon uvoda Irhada Suljića, novinara i ekološkog aktiviste, svi ćemo se latiti lopate i motike i zajedno zasaditi nekoliko mladica, na taj način dajući svoj doprinos za zelenije Sarajevo u kojem se lakše diše.

 

Srijeda, 24. juli

Šta: "Solidarnost sa Bosnom i Hercegovinom": Protestni pokreti u Evropi protiv rata u Bosni i Hercegovini 1992–1995.

Kad: 17:30

Gdje: Lingvisti

Tokom rata u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine stav međunarodne zajednice bio je uglavnom obilježen pasivnošću i odbijanjem da se vojska uključi u zaustavljanje rata. Ali u isto vrijeme, u civilnom društvu mnogih evropskih zemalja došlo je do vrlo snažne predanosti da se pokaže solidarnost sa građanima Bosne i Hercegovine i da se protestuje protiv rata, ali i protiv pasivnosti njihovih vlada. Na predavanju će se govoriti o tom pokretu, koji je u velikoj mjeri i dalje nepoznat, te će se raspravljati o tome zašto je ova posvećenost iz 1990-ih i dalje važna.

Nicolas Moll, doktor savremene historije, od 2007. godine živi i radi u Sarajevu kao slobodni istraživač i trener. Posebno radi na pitanjima vezanim za razvoj poslijeratnih društava i međunarodne saradnje i solidarnosti.

 

Četvrtak, 25. juli

Šta: Posjeta Muzeju "Valter brani Sarajevo"

Kad: 17:30

Gdje: Muzej "Valter brani Sarajevo", Dženetića čikma 12

Kultni film "Valter brani Sarajevo" snimljen je 1972. godine u režiji Hajrudina Šibe Krvavca. Uz "Bitku na Neretvi", ovaj film je najpoznatije ostvarenje jugoslovenske kinematografije koji se bavi partizansko-ratnom kinematografijom. Film je zasnovan na historijskoj ličnosti Vladimira Perića Valtera, koji je bio čuveni pripadnik Pokreta otpora i antifašista iz Drugog svjetskog rata.

Muzej "Valter brani Sarajevo“ posvećen je filmu i njegovim vrijednostima, koje su ujedno i vrijednosti grada Sarajeva, s posebnim fokusom na antifašizam.

 

Petak, 26. juli

Šta: Oproštaj

Kad: Čim završite onaj dosadni ispit

Gdje: Lingvisti

Konačno, slobodni ste! Uručit ćemo vam diplome i pozvati vas u još uvijek nepoznatu kafanu na slavljeničko piće.

 

 

Možete skinuti program u PDF-u. (Odštampan ćete dobiti prvi dan časova.)

 

Crtež sa naslovnice (c) Hugo Costa. Preuzeto sa: https://hugobrc.wordpress.com

Comments

© 2015 lingvisti.ba All rights reserved.