Raspisan je javni natječaj za novu hrvatsku riječ. Da, dobro vidite, nakon osjećajnika, ispraznica, parkomata, uspornika, raskružja, smećnjaka, naplatnice, pretjecajnika... Vrijeme je za novi 'biser' koji nitko nit' će razumjeti nit' koristiti.

I ove je godine, kao i svake još od 1993., raspisan javni natječaj za novu hrvatsku riječ časopisa Jezik i Zaklade Dr. Ivana Šretera.

Svatko tko želi poslati svoje prijedloge uredništvu časopisa, može poslati najviše pet prijedloga na adresu jezik@ffos.hr. Uz predloženu riječ, potrebno je napisati njezino značenje, te kontakt-podatke sudionika natječaja.

Prva nagrada iznosi 5.000 kuna, druga 3.000 kuna, a treća 1.500 kuna.

Lanjski pobjednici

Podsjetimo, lani su na natječaju pobijedile ove tri riječi: ispraznica, osjećajnik i parkomat. Ispraznica je riječ koja bi trebala zamijeniti riječ floskula, osjećajnik bi trebao zamijeniti izraz emotikon, dok bi parkomat trebao zamijeniti izraz 'automat za naplatu parkiranja'.

Autori triju novih nagrađenih riječi su bili poduzetnik iz Graza, jedna profesorica i jedna – policajka.

Nagrade za novu hrvatsku riječ bit će svečano uručene u Pakracu i Lipiku, u okviru Dana hrvatskoga jezika u ožujku 2012. godine.

 

Danas.hr/ via http://radiosarajevo.ba/novost/62801


Sandra Zlotrg

Sandra Zlotrg, profesorica b, h, s jezika i diplomirana komparativistica, a već koju godinu i magistrantica iz lingvistike. Zanimaju me feminizmi, žargonizmi, a uživam u objašnjavanju začkoljica b, h, s gramatike. Ne mahalam po fejsu, ali odgovaram na pitanja o jeziku na skype: mjeseceva62 i mejl mjeseceva@hotmail.com