Volontiranje u Udruženju za jezik i kulturu “Lingvisti”

petak, 7. oktobar 2011.

Nermina Ahmić i Maida Žiko, naše volonterke na današnji dan, napisale su:

 

U sklopu projekta “Volontiraj-kreditiraj”, koji se održava već petu godinu zaredom, dobile smo priliku raditi jedan dan u Udruženju za jezik i kulturu “Lingvisti”.

            Često se dešava da se, u današnjem društvu, nailazi na pogrešan stav o volontiranju. Većina ljudi i ne zna da volontiranje, osim što drugima donosi korist, koristi i njima samima. Osim što na taj način možemo nešto naučiti i dobiti neko novo iskustvo, volonterski rad može biti i veoma koristan pri navođenju radnog iskustva u CV-u. Iako se ne zarađuje novac, nagrada koju dobivamo je zadovoljstvo zbog pomoći koju smo pružili nekome kome je potrebna, zbog pomoći okolini ili zajednici.

            Ove godine, u organizaciji Udruženja “Infohouse”, u projektu “Volontiraj-kreditiraj”učestvuje 71 bosanskohercegovački grad i učenici iz 131 srednje škole, što je dosad najveći broj gradova i srednjih škola uključenih u projekat. Ova akcija ima tri glavna zadatka:

- Edukacija učenika na temu Projektnog menadžmenta;

- Zapošljavanje učenika na tzv. Socijalni dan kod poslovnih subjekata na teritoriji cijele BiH za simboličnu dnevnicu od 20 KM po učeniku (dnevnice su uplaćene na zajednički fond tzv. Fond Socijalni dan);

- Dodjela novčanih sredstava iz zajedničkog učeničkog fonda za najbolje projektne ideje – Sajam kreditiranja.

Drago nam je što smo imale priliku biti dio projekta i više se upoznati sa radom “Lingvista”. Osim lijepog iskustva, današnji dan nam je donio i prvi zapis u radnim knjižicama. Zbog svega ovoga, mislimo da bi se projekti koji uključuju volontiranje trebali podržati, a obećavajuća je činjenica da svake godine projekat “Infohouse-a” obuhvata sve više gradova i srednjoškolaca.

Sandra Zlotrg, PROFESORICA BHS JEZIKA

izvršna direktorica

Magistrica lingvističkih nauka. Na Filozofskom fakultetu u Sarajevu studirala bosanski, hrvatski, srpski jezik i književnosti naroda BiH i komparativnu književnost. Radi kao lektorica i kao profesorica BHS jezika kao drugog/stranog. Zanima je feministička lingvistika i uživa u objašnjavanju kako gramatička pravila imaju smisla.

Comments

© 2015 lingvisti.ba All rights reserved.