Nagrada za rano učenje stranih jezika - Piccolingo

srijeda, 30. mart 2011.

Grad Cluj-Napoca u Rumuniji izabran je u utorak za pobjednika prvog takmičenja Piccolingo, akcije koja promovira rano učenje jezika kod predškolske djece, saopćeno je iz Bruxellesa.
 
Takmičenje je dio kampanje poticanja višejezičnosti koju provodi povjerenica za obrazovanje Andrula Vasiliu.
 
Gradovi u deset država, Njemačkoj, Španiji, Italiji, Rumuniji, Belgiji, Litvi, Estoniji, Češkoj, Slovačkoj i Kipru, sudjelovali su u takmičenju, organizirajući različita događanja kako bi se podigla svijest o koristima ranog učenja jezika.
 
- Želim čestitati Cluj-Napoci na trudu u ranom učenju stranih jezika, kazala je u saopćenju povjerenica Vasiliu.
 
- Kroz kampanju nadamo se da ćemo potaknuti više roditelja da uključe svoju djecu u višejezične aktivnosti. Djeca koja počnu učiti jezike kada su mala lakše ih usvajaju i studije pokazuju da im to može pomoći i u drugim predmetima, poput matematike".
 
U 2011. četiri nove zemlje priključile su se inicijativi Piccolingo: Velika Britanija, Grčka, Portugal i Mađarska, prenosi Hina.

Fena / Radio Sarajevo

Sandra Zlotrg, PROFESORICA BHS JEZIKA

izvršna direktorica

Magistrica lingvističkih nauka. Na Filozofskom fakultetu u Sarajevu studirala bosanski, hrvatski, srpski jezik i književnosti naroda BiH i komparativnu književnost. Radi kao lektorica i kao profesorica BHS jezika kao drugog/stranog. Zanima je feministička lingvistika i uživa u objašnjavanju kako gramatička pravila imaju smisla.

Comments

© 2015 lingvisti.ba All rights reserved.